Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τί είναι το Halloween; Οι κολοκύθες-φαναράκια; Trick or treat; Εμείς να το γιορτάσουμε;


 
Πάμε να δούμε τί είναι αυτή η γιορτή που με τα χρόνια έχει κατακτήσει όλο και περισσότερο κόσμο σε όλες τις πλευρές της γης!
«Halloween» σημαίνει  «All Hallows Evening», η βραδιά πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, στις 1η Νοεμβρίου.
Αν και Οι Άγιοι Πάντες ξεκίνησαν να εορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαΐου, ο Πάπας Γρηγόριος 4ος μετακίνησε τον εορτασμό την 1η Νοεμβρίου. Η πόλη της Ρώμης αδυνατούσε να φιλοξενήσει τους πιστούς τον Μάιο και επιλέχθηκε μια ημερομηνία τον χειμώνα για λιγότερο κόσμο
Οι ρίζες της γιορτής λέγεται ότι βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

 
Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς. Μου θυμίζει το ανάλογο Ορθόδοξο ‘ των ψυχών ‘ που λέμε.

 
Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

Το  έθιμο του «trick or treat», θέλει τα παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά, φθάνει στον 16ο αιώνα. Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.  

Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα.

Οι μετανάστες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ ήταν αυτοί που πρωτοχρησιμοποίησαν κολοκύθες για τα φαναράκια τους για τον απλούστατο λόγο ότι τις έβρισκαν εύκολα και ήταν φθηνές.

Άρα βλέπουμε ότι έιναι ένα κράμα εθίμων τόσο ευρωπαικό αλλά και πιο δυτικό, πέραν όμως αυτού πόσο ωραίο και δημιουργικό είναι αυτές τις μέρες μαζί με τα παιδιά να περάσετε χρόνο , επιλέξτε την κολοκύθα σας από κάποιον προμηθευτή, μια στρογγυλή πορτοκαλί κολοκύθα που θα σκαλιστεί με μάτια στόμα, στο διαδίκτυο θα βρείτε τόσες ιδέες και βίντεο που σας καθοδηγούν.

Ασχοληθείτε με την ζαχαροπλαστική , καιρός για κουλουράκια και κεκακια με στολισμό από ζαχαρόπαστα με φαντασματάκια , κολοκύθες, αραχνούλες από σοκολάτα ...μμμμ ήδη μοσχομυρίζουν !

Και την βραδιά στις 31 στολισμένοι, μασκαρεμένοι χτυπάμε τις πόρτες γνωστών και φίλων , χα ήρθε η ώρα για trick or treat,  για ζαβολιά ή θα με κεράσεις ;


 
Για να σκεφτώ...... εγώ λέω ότι και την ζαβολιά μου θα κάνω και το κέρασμα μου το θέλω και γενικά ανυπομονώ  για τις 31 Οκτωβρίου........
 Ίσως χτυπήσω και την δική σου πόρτα φέτος !!!

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Εσύ σε πια κατηγορία γονέων ανήκεις ;


Οι γονείς σήμερα γιατί αγνοούν το κόσμο των συναισθημάτων;
Ο  σκόπος του κάθε γονέα δεν ειναι να δημιουργήσει ένα υπάκουο και υποχωρητικό παιδί.
Ο σκοπός είναι να αναθρέψει ένα ηθικό και υπεύθυνο άτομο ,που θα έχει το σθένος να κάνει τις δικές του επιλογές στη ζωή, που θα αξιοποιήσει τα ταλέντα του και θα χαρεί τη ζωή με τις απολαύσεις που του προσφέρει
Η άγαπη και η φροντίδα είναι αρκετή.; όχι , η απόδειξη είναι όταν αυτοί οι γονείς έρθουν αντιμέτωποι με το θυμό, την απογοήτευση και την στεναχώρια  των παιδιών τους, δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Ποιό είναι  το μυστικό; Bρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς επικοινωνούν με τα παιδιά τους οταν υπάρχει συναισθηματική υπερφόρτωση.
Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις , αναγνώρισε την συμπεριφορά σου!
Οι αποστασιοποιημένοι γονείς

Οι αποστασιοποιημένοι γονείς χρησιμοποιούν περισπασμούς για να αναστείλουν τα συναισθήματα του παιδιού:

Γελοιοποιούν τα συναισθήματα,

Τα χαρακτηρίζουν ως παράλογα,

Φοβούνται για την απώλεια του συναισθηματικού ελέγχου,

Νιώθουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια,

Υποβαθμίζουν τα γεγονότα,

Μεταθέτουν τη λύση του προβλήματος στο μέλλον.

Οι γονείς αυτοί συχνά είναι παιδιά ψυχαναγκαστικών ή αδιάφορων γονέων

Οι επικριτικοί γονείς

Oι επικριτικοί γονείς έχουν πολλά κοινά σημεία με τους αποστασιοποιημένους.

Θεωρούν τα συναισθήματα ως ένδειξη αδυναμίας

Πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σκληρά,

Επιθυμούν να συμμορφώνονται τα παιδιά με την εξουσία,

Αποφεύγουν την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων,τα οποία θεωρούν αντιπαραγωγικά και ανούσια.

Θεωρούν την έκφραση λύπης ως επιπολαιότητα .

Οι επικριτικοί γονείς είναι προσβλητικοί και απαξιωτικοί.

Ισοπεδώνουν τα συναισθήματα του παιδιού.

Μετατρέπουν τις φορτισμένες συναισθηματικές καταστάσεις σε πεδίο επίδειξης ισχύος. -εν έχουν αυτοέλεγχο και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαραμίζεται η λύπη σε επιφανειακά θέματα

 

Οι παραχωρητικοί γονείς

Οι παραχωρητικοί ή επιτρεπτικοί γονείς παρηγορούν το παιδί,

Δεν προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα ή να διδάξουν στο παιδί πώς να προσεγγίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του.

Είναι μπερδεμένοι, δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από την υπερβολική αγάπη προς τα παιδιά τους .

Οι παραχωρητικοί γονείς καταβάλλουν προσπάθειες να κατευνάσουν και να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού .

Οι γονείς συναισθηματικοί μέντορες

Οι συναισθηματικοί μέντορες αφιερώνουν χρόνο στην ακρόαση,

Είναι ευαίσθητοι στα μηνύματα του παιδιού,

Προσφέρουν καθοδήγηση, δεν περιγελούν.

Μοιάζουν με τους επιτρεπτικούς γονείς, όμως λειτουργούν ως οδηγοί των παιδιών στον κόσμο του συναισθήματος.

 Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα.

 Οι γονείς αυτοί δεν διστάζουν να αποκαλύψουν τα δικά τους συναισθήματα.

 Δεν φοβούνται την απολογία.

Με της στάση τους αυτή αμβλύνονται οι τριβές και οι συγκρούσεις .

 Οι συναισθηματικοί μέντορες βοηθούν τα παιδιά να κατονομάσουν τα συναισθήματα τους, επιτρέπουν σαυτά να βιώνουν τα συναισθήματα τους, να δείχνουν σεβασμό, αλλά και να θέτουν και όρια.